NAVIDEZNA v. OBOGATENA RESNIČNOST

V prejšnjih prispevkih smo govorili ločeno o navidezni in obogateni resničnosti. Takšna tehnologija omogoča dva pogleda na svet. A pojma sta lahko nejasna. V veliko primerih lahko mislimo, da sta VR in AR ena in ista stvar. Ravno zato je dobro vedeti v čem se ti dve resničnosti razlikujeta. Kaj je tista točka, ki ju ločuje.

Kot napisano, gre pri navidezni resničnosti za tri-dimenzionalno sliko ali umetno poustvarjeno okolje ter omogoča potopljeno izkušnjo. Z njo želimo doseči popolno potopitev in predstavitev na tak način, da so vsi dvomi začasno odstranjeni in virtualno okolje sprejemamo kot realno. Za uporabo navidezne resničnosti potrebujemo posebej za to ustvarjena očala, preko katerih stopimo v virtualno okolje. Pri obogateni resničnosti pa gre za tehnologijo, ki omogoča obogatitev oziroma razširitev fizičnega sveta z dodajanjem virtualne informacije. Torej, omogoča dodajanje virtualnih elementov in vsebine. Za uporabo navidezne resničnosti potrebujemo pametno napravo s pred-naloženo aplikacijo, kot je tablica ali pametni telefon, ki ima vgrajeno kamero.

Tehnologija, ki jo uporabljamo za izvajanje ene ali druge možnosti, je že prva razlika. A menimo, da je ključna razlika med navidezno in obogateno resničnostjo v načinu predstavitve okolja. Pri navidezni resničnosti želimo doseči popolno potopitev v umetno poustvarjeno okolje. Povedano drugače, resnični svet postavljamo v virtualnega. Najboljši primer tega je, postavitev osebe v virtualno okolje z uporabo posebnih očal, ki potem to okolje podoživlja kot prvoosebno izkušnjo – s sprehodom skozi okolje in možnostjo interaktivnosti (premikanjem predmetov, odpiranje zapiranje vrat/oken/omar ter druge aktivnosti, ki simulirajo aktivnosti resničnega sveta).

Na drugi strani pa imamo obogateno resničnost, ki v nasprotju z navidezno resničnostjo dodaja virtualne elemente v resnični / dejanski svet. Torej, v resnični svet dodajamo virtualno poustvarjene virtualne elemente, s čimer naš videni svet s pomočjo obogatene resničnosti nadgradimo z različno vsebino. Vsebina, ki jo dodajamo je lahko ali video posnetek, 3D model, animacij, spletna povezava ali drugo. Takšna aplikacija omogoča mnogo rešitev, ki se lahko prilagajajo glede na želje stranke.

S sledilnikom

Navidezna resničnost

Brez sledilnika

Obogatena resničnost

Vsem vsebinam, naj bo to vsebina v navidezni resničnosti ali obogateni, pa lahko dodajamo interaktivnost. To pa je skupna točka, ki jo imata ti dve tehnologiji. Kot omenjeno lahko v navidezni resničnosti premikamo predmete ali kako drugače vplivamo na okolje. Kar pa omogoča tudi obogatena resničnost, s postavljanjem virtualnih elementov v resnični svet. Te elemente lahko po prostoru postavljamo poljubno, ponuja možnost animacije na dotik, povezuje posamezne elemente, omogoča postavljanje več virtualnih elementov v okolje in še veliko več. Razlika je v tem, da pri prvi možnosti vplivamo na virtualno okolje, pri drugi na resnično.

Pri navidezni resničnosti gre za bolj potopljeno izkušnjo, obogatena resničnost pa omogoča več svobode za uporabnike ter več možnosti za oglaševalce, saj ne potrebuje naglavnega seta za uporabo in prikazovanje.

Primeri navidezne in obogatene resničnosti:

  • Morski pes: v navidezni resničnosti lahko plavamo z morskim psom, pri obogateni pa se lahko morski pes prikaže na naši poslovni vizitki ali plakatu
  • Film: v navidezni resničnosti lahko obiščemo kino dvorano in si tam ogledamo celoten film, pri obogateni resničnosti pa lahko ta film dodamo reklamnemu katalogu

Predstavili smo vam glavno razliko med obema tehnologijama, a vsaka posamezno omogoča veliko možnosti na poslovnem, kot na zasebnem področju. Le vedeti moramo kakšen cilj želimo doseči. Zato je vedno dobro v naprej vedeti kakšen je naš cilj, s tem pa bomo lažje določili sredstvo kako bomo do tega cilja prišli.

Posted in NAŠI ZAPISI and tagged , .